Baterije za laptop

Kako održavati bateriju notebooka?

Glavna mana laptopa su slabe baterije i nemogućnost dugog korištenja notebooka bez punjača. Baterije se najčešće kvare od svih dijelova laptopa, te ih je za što dugotrajniji rad potrebno pravilno održavati. Načini s kojima možete produljiti vijek trajanja baterije za laptop nalaze se u nastavku teksta.

Ne praznite i ne punite do kraja

Mnogi će vam kao savjet nakon kupnje laptopa reći da je bateriju potrebno prazniti do kraja i puniti do 100% svakog puta. To je djelomično točno, no nikako se ne preporučuje konstantno pražnjenje i punjenje baterije. Razlog tomu je što svaka baterija ima određeni broj ciklusa punjenja, što predstavlja njen životni vijek. Preporučuje se pražnjenje baterije do 30ak posto, te nakon toga punjenje. U slučaju da vam je laptop većinu vremena na punjaču, bateriju možete izvaditi kada je puna. Noviji laptopi imaju blokadu prolaska struje kroz bateriju dok je na punjaču, no kod starijih modela baterija se troši u slučaju da je stalno priključena na punjač.

Noviji laptopi imaju blokadu prolaska struje kroz bateriju dok je na punjaču, no kod starijih modela baterija se troši u slučaju da je stalno priključena na punjač.

Aplikacije za bateriju

Noviji laptopi dolaze s aplikacijama u kojima možete pratiti potrošnju baterije, regulirati snagu laptopa dok nije spojen na punjač (kako bi se baterija manje trošila), te također vidjeti koliko je zdrava vaša baterija.

U slučaju da vaš laptop nema predinstaliranu takvu aplikaciju, jednostavno možete pronaći besplatne aplikacije na internetu i sami ju instalirati na vaš notebook. Aplikacija vam omogućuje detaljan uvid u bateriju i u rad laptopa. Kako bi se baterija što manje trošila, kada laptop nije na punjaču uključite njenu štednju i smanjite jačinu komponenti laptopa. Osvjetljenje je također veoma bitno kod potrošnje baterije, te ako laptop ne koristite na suncu smanjite osvjetljenje na minimum da vam se baterija što manje troši.

Toplina utječe na bateriju

Ne postoje bez razloga razni ventilatori na laptopima, a svakako se preporučuje i korištenje postolja koje će ga dodatno hladiti. Toplina utječe na dugotrajnost baterije, te smanjuje njen kapacitet, stoga se potrudite da temperaturu laptopa održavate što nižom. Nije tajna da će svaka baterija s vremenom izgubiti svoj kapacitet, no ako dodamo čimbenik topline – baterija će puno brže gubiti kapacitet.

Zamjena baterije je neophodna

Nije pitanje hoćete li imati potrebu mijenjati bateriju, već kada ćete je morati mijenjati. Starost utječe na bateriju i kad tad ona će početi vidljivo gubiti kapacitet, te će u konačnici laptop postati PC koji mora biti povezan sa strujom. Sa savjetima iz ovoga teksta možete produljiti njen vijek trajanja, te u slučaju da je pravilno održavate može vam odlično služiti. Morate biti svjesni da je svaka tehnologija potrošan materijal, te da je neophodno pravilno brinuti o njoj kako bi trajala što dulje. Baterija je „Ahilova peta“ svakog notebooka, te nemojte imati prevelika očekivanja o tome koliko će trajati!

Ukoliko vam je baterija ipak pri kraju, slobodno nam se obratite i uvjerite se u naš asortiman visoko kvalitetnih zamjenskih ili originalnih baterija.