Kako računalo obraniti od virusa

Kako računalo obraniti od virusa?

Virusi mogu uzrokovati velike probleme u radu računala, od samog blokiranja, pa sve do toga da se računalo ne može koristiti. Hakeri su sve pametniji i stvaraju sve bolje i opasnije viruse za računalne sisteme, stoga je veoma bitno koristiti zaštitu od virusa i paziti kakve stranice posjećujete i kakve stvari skidate na kompjuter. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da zaštitite svoje računalo od virusa.

Koristite antivirus

Naravno, u današnje vrijeme računala dolaze s antivirusnim programima koji štite računala od zaraze. Oni su danas veoma napredni i kvalitetno prepoznaju viruse, no ne pružaju kompletnu zaštitu za računalo. Kako dolaze novi virusi, tako se antivirusna baza podataka unaprjeđuje, no uvijek postoji mogućnost da se vaše računalo zarazi sa nekim do sada nepoznatim virusom. Zbog toga, nije samo antivirus dovoljan kao zaštita računala, već je potrebno biti i oprezan.

Kako dolaze novi virusi, tako se antivirusna baza podataka unaprjeđuje, no uvijek postoji mogućnost da se vaše računalo zarazi sa nekim do sada nepoznatim virusom. Zbog toga, nije samo antivirus dovoljan kao zaštita računala, već je potrebno biti i oprezan.

Oprez prilikom surfanja

Najvažnija zaštita od virusa je da budete oprezni prilikom surfanja. Na poznatim stranicama poput Facebooka ili nekog domaćeg news portal se nećete zaraziti, no prilikom surfanja nepouzdanim web adresama moguća je zaraza. Stoga izbjegavajte posjećivanje nepouzdanih linkova ili skraćenih linkova poput bit.ly iza kojih se može skrivati opasna web adresa.

Ne skidajte datoteke iz nepouzdanih izvora

Najveći postotak zaraza računala događa se kod skidanja datoteka s nepouzdanih izvora ili privitaka iz emailova. U slučaju da primite email od nepoznate osobe, nikako nemojte skidati privitak, jer se u njemu može nalaziti neka vrsta virusa. Osim što je zabranjeno, skidanje piratskih stvari može vam donijeti razne probleme na računalo. Od špijunaže i krađe podataka, do minera koji će trošiti resurse vašeg računala u svrhu rudarenja kriptovalute, pa sve do nekih težih virusa koji će onemogućiti rad računala. Zbog toga nikada nemojte skidati piratske stvari poput igrica, aplikacija ili filmova s Torrenta ili nekih drugih stranica.

Redovno skeniranje računala

Danas antivirusni programi non stop rade u pozadini i skeniraju računalo u stvarnom vremenu. Takva zaštita je odlična, jer može blokirati neke web adrese koje su nepouzdane ili pak onemogućiti skidanje datoteka. No, potrebno je s vremena na vrijeme detaljno skenirati računalo kako biste bili sigurni da neki malware ili virus nije prošao ispod skenera antivirusnog programa. Tako ćete biti u potpunosti sigurni da je računalo čisto i da nije zaraženo virusom.

Uključite vatrozid

Vatrozid, poznatiji kao firewall, namijenjen je filtriranju mrežnog prometa na računalu. Svaki program koji pristupa internetu mora imati dopuštenje vatrozida. Posebno je važan kod javnih internet veza, gdje filtrira dolazne i odlazne internet promete.

Koristeći sve ove mjere sigurnosti koje smo naveli u tekstu možete biti bezbrižni, znajući da je vaše računalo čisto i nije zaraženo virusima. Svi savjeti koje smo naveli u tekstu moraju se koristiti bez iznimke, jer inače može doći do zaraze. U današnje vrijeme posebno su popularni takozvani mineri, koji su programi na vašem računalu koji rudare kriptovalute. Iako oni nisu toliko opasni što se tiče krađe podataka, špijunaže ili onemogućavanja korištenja računala, oni troše komponente vašeg računala i rudare pomoću njegove snage. U slučaju da vam računalo iznenadno radi sporije ili se pregrijava, moguće je da ste se zarazili s minerom.

Ukoliko sumnjate da vam je računalo zaraženo sa nekim od gore navedenih virusa, obratite se s povjerenjem u servis računala Zagreb u Savskoj 183, jer naše višegodišnje iskustvo najbolje govori o njegovoj kvaliteti.