Kupnja rabljenog računala

Kada je kupnja rabljenog računala bolji izbor od novog?

Računala su postala sastavni dio naše svakodnevice i nemoguće je zamisliti život bez njih. Osim što nam olakšavaju privatan život, neophodni su za mnoge poslove, a kao i kod sve elektronike – njihov životni vijek je ograničen. Potrebno vam je novo računalo, no budžet vam ne dozvoljava kupnju novog računala? Upravo tada je rabljeno računalo bolji izbor od novog.

Rabljena računala su isplativija

Na spomen polovnog računala mnogi misle na kratki životni vijek i neisplativu kupovinu. Stvar je u praksi u potpunosti suprotna i rabljena računala znatno su isplativija od novih. Nerijetko mnogi proizvođači poznatih marki računala nabijaju nerealnu cijenu zbog poznate marke. Polovna računala drže realnu cijenu i mnogi laptopi poznatih brendova poput Della, Toshibe, HP-a ili Lenova već nakon kupovine gube određeni postotak cijene. Pravilno korištenje rabljenog računala može dovesti do dugog niza godina mogućeg korištenja, a nerijetko možete pronaći i polovna računala sa garancijom.

Na spomen polovnog računala mnogi misle na kratki životni vijek i neisplativu kupovinu. Stvar je u praksi u potpunosti suprotna i rabljena računala znatno su isplativija od novih.

Kvaliteta rabljenih računala

Iz godine u godinu kompanije predstavljaju nove komponente u računalima koje su sposobne sve brže i brže obrađivati informacije. Upravo velika konkurencija u tehnologiji svaki brend „tjera“ da u novom modelu moraju predstaviti nešto novo i inovativno uz prihvatljivu cijenu. Istovremeno, potrebna su testiranja računala za dugotrajnu upotrebu, pa je kvaliteta  danas postala najcjenjenija stvar kod kupnje računala.

Ovisno o proizvođaču, garancija novih računala traje od 12 do čak 60 mjeseci, a sama garancija nerijetko govori o tome koliko je računalo kvalitetno. Sva računala prolaze niz testova kod proizvođača i prema tome se odlučuje kolika će biti njihova garancija. Neke tvrtke i kod kupnje polovnih računala daju garanciju(npr. kod nas u Trilitu). Osim same prodaje polovnog računala, prije isporuke napravimo sve potrebne testove kako bi se uvjerili da je računalo 100% ispravno.

Ovisno o tome kakvi su vam planovi korištenja računala, birate ono računalo koje zadovoljava vaše potrebe. U slučaju da planirate igrati najnovije igrice ili koristiti neke veoma zahtjevne programe, tada odabir polovnog računala nije najbolji izbor. U novijim računalima nalaze se novije komponente koje će nekoliko godina moći pokretati nove naslove. S polovnim računalima stvar je drukčija i u njima se nalaze već pomalo zastarjele komponente, te možda nećete biti u mogućnosti pokretanja svih novih stvari koje želite. Zbog toga polovno računalo je bolji izbor od novog u slučaju da niste zahtjevan korisnik.

Kada kupiti rabljeno računalo

Vjerujemo da ste pobliže shvatili kada je kupnja rabljenog računala bolji izbor od novog.

Kupnja rabljenog računala bolja je od novog kada:

  • Niste zahtjevni korisnik računala i na njemu ne planirate raditi zahtjevne stvari
  • Želite uštedjeti i budžet vam ne dozvoljava kupnju novog računala
  • Kupujete prvo računalo za dijete

U slučaju da vam budžet ne predstavlja problem, tada je svakako kupnja novog računala bolja opcija. Na taj način dobivate potpuno nov proizvod i garanciju na duži period.